CrossFit Miskolc

Segít a sport a betegségek megelőzésében?

Manapság rengeteg táplálékkiegészítőt és gyógyszert szedünk annak érdekében, hogy a légúti és egyéb betegségeket megelőzzük, tüneteit enyhítsük, holott van egy titkos fegyverünk, mely bármikor képes a védelmünkre kelni: az immunrendszerünk.

Most képzeljük el, hogy az immunrendszerünk nem más, mint egy kiváló képességekkel rendelkező házőrző kutya: hűséges, éber, éjjel-nappal kész megvédeni minket bármilyen behatolótól. A házőrző kutya azonban törődést igényel. Ha megkötve tartjuk és nem etetjük rendesen, legyengül és nem képes megvédeni a portát. Az ugatása elriaszt ugyan néhány betörőt, de az elszántabbak be fognak jutni a házba és komoly károkat okoznak.

Az immunrendszerünket tehát megfelelő tápanyagokkal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal kell ellátnunk, azaz egészségesen, változatosan kell étkeznünk, valamint sportolnunk kell, a rendszeres fizikai aktivitás ugyanis nem csak fittebbé tesz, hanem fokozza a makrofágok termelését is. A makrofágok azok a sejtek, melyek megtámadják a felső légúti megbetegedéseket kiváltó kórokozókat. A legújabb kutatások azt mutatják, hogy valós fiziológiai változások mennek végbe az immunrendszerben, mikor valaki testmozgást végez. Ilyenkor az immunitást segítő sejtek gyorsabban keringenek a véráramban, és képesek a vírusokat és baktériumokat is elpusztítani. A testmozgás okozta ideiglenes hőmérséklet emelkedés gátolhatja a baktériumok szaporodását, ez a folyamat teszi lehetővé, hogy a szervezet sokkal hatékonyabban küzdje le a fertőzéseket. Emellett a testedzés lassítja a stresszhez köthető hormonok kibocsátását, ami azért is fontos, mert a stressz növeli a megbetegedések valószínűségét.

A címben feltett kérdésre tehát a válasz egyértelmű: a sport nagyon sokat tud segíteni a betegségek megelőzésében és leküzdésében! És hogy mit sportoljunk? Bármit, amit szeretünk! A lényeg, hogy élvezzük a mozgást ( vagy hagyjuk, hogy az adott sport megszerettesse velünk a mozgást), mert a pozitív fizikai hatásain túl csak így érvényesülhet a stresszoldó, közérzetjavító szerepe, és így lesz a testünk mellett a lelkünk egészséges!