Mi is az a CrossFit?

A CrossFit célja egészen sokrétű, akárcsak maga a sportág. Nem arra törekszik, hogy a lehető legtöbb képességet és kompetenciát elsajátítsd egy adott sportban, hanem hogy egy általános fizikai erőnlétet és felkészültséget érj el. Ez a fajta edzésmód növeli a 10 alapképességet: hajlékonyság, agilitás, erő, pontosság, kitartás, teljesítmény, koordináció, állóképesség, gyorsaság és egyensúly. Ehhez pedig többféle mozgásformát kombinál egy edzésen belül: futást, gimnasztikát, súlyemelést, és változó intenzitású anaerob mozgásformákat. Ahhoz pedig, hogy mérhető legyen a fejlődés, olyan köredzéseket hoztak létre, amelyek mennyiségben, időben könnyen ellenőrizhetőek.

A CrossFit célja a funkcionális erő kialakítása, ami az élet más területein is kamatoztatható. Ezzel a mozgásformával ugyanis nem csak a fizikai kondíció válik tökéletessé, de mentálisan is megedződünk. A CrossFit olyan koncentrációt, kitartást és ugyanakkor lelki nyugalmat ad gyakorlójának, amilyet kevés sport képes nyújtani. Ennek a mozgásformának az alapja, hogy az emberi test az edzés során állandóan változó ingereknek van kitéve.

A CrossFit elsajátításának 3 lépése:

  1. Technika (a megfelelő mozgás elsajátítása)
  2. Következetesség (a megfelelő mozgás kivitelezése újra és újra)
  3. Intenzitás (az edzések intenzitásának növelése az időtartam, a súly vagy a gyakorlatok komplexitásának megváltoztatásával)

Az alábbi ábra bemutatja, melyek a fejlődés legfontosabb elemei

Sport: teljesítmény
Súlyemelés: a súlyok megfelelő irányítása/használata
Erő és állóképesség: kardió / légzési és metabolikus kondicionálás
Táplálkozás: a testünk üzemanyaga és alapja annak, hogy hogyan teljesítünk