Táplálkozás

Alapvető táplálkozás:

  • Az elfogyasztott étel a tested üzemanyaga. Ne várd azt, hogy a tested kimagaslóan jól teljesítsen, ha rosszul étkezel. Ahhoz, hogy a teljesítményed optimalizálhasd, figyelned kell a bevitt élelem mennyiségére és minőségére is.
  • Egyél húst és zöldségeket, mogyoróféléket és magvakat, némi gyümölcsöt, egy kevés keményítőt, de semmi cukrot.
  • Az igazi élelem romlandó. Az az élelmiszer, ami sokáig eláll, tartósítószert tartalmaz, mely a tested ellensége.
  • Egyél igazi kaját. Szorítsd ki a mindennapjaidból a cukrot és a feldolgozott élelmiszereket.
  • Törekedj arra, hogy olyan ételt egyél, ami javítja a teljesítményedet, de nem növeli a testzsírodat.
  • A mesterséges édesítők NEM JAVASOLTAK! Több káros hatásuk van, mint jótékony. Ha már édesítőt használsz, törekedj a természetes változatokat fogyasztani. (pl. Stevia)
  • Szükséged van zsírra! A jó zsír nem tesz kövérré. Mogyorófélék, magvak, tojás es avokádó csak néhány a sok közül, melyek igazán egészségesek. Természetesen csak mértékkel, mint minden mást. Az esszenciális zsírsavak segítik a hormontermelést, optimalizálják a vérnyomást / véralvadást, erősítik az immunrendszert és csökkentik a gyulladásokat.

Zóna diéta

Az ételekkel bevitt fehérjéket, szénhidrátokat és zsírokat egyenlő mennyiségű blokkokra osztjuk. A bevitt kalória 40% szénhidrátból, 30% proteinből és 30% zsírból származik. A sikeres diétához mindenképp alacsony glikémiás indexszel rendelkező élelmet vásároljunk.

 

Mi az a blokk?

A blokk használatával megkönnyítjük a mérés folyamatát.

7gr fehérje = 1 blokk fehérje
9 gr szénhidrát = 1 blokk szénhidrát
1.5 gr zsír = 1 blokk zsír.

Tehát ha 1 blokk élelemről beszélünk, az 7 gr fehérjét, 9 gr szénhidrátot és 1.5 gr zsírt tartalmaz. Így ha valaki 4 blokkos diétát tart, az 28 gr fehérjét, 36 gr szénhidrátot és 6 gr zsírt fogyaszthat étkezésenként.

 

Mennyi blokkot ehetek?

A CrossFit egyszerűbbé tette a blokkok számlálását, mivel eleve úgy számol, hogy intenzív edzést folytatsz, ha CrossFitezel. A lentebb található táblázatból válaszd ki a testalkatod, hogy megtudd, hány blokkra van szükséged a 3 érkezéshez (reggeli, ebéd, vacsora) és 2 nasihoz (tízórai és uzsonna)

 

Reggeli Tízórai Ebéd Uzsonna Vacsora Napi Blokkok száma Testalkat
2 2 2 2 2 10 Kistermetű Nő
3 1 3 1 3 11 Közepes Termetű Nő
3 2 3 2 3 13 Nagy Termetű Nő
4 1 4 1 4 14 Izmos/atlétikus Nő
4 2 4 2 4 16 Kistermetű Férfi
5 1 5 1 5 17 Közepes Termetű Férfi
5 2 5 2 5 19 Nagy Termetű Férfi
4 4 4 4 4 20 Extra Nagy Férfi
5 3 5 3 5 21 Nehezen Növekedő Férfi
5 4 5 4 5 23 Nagy, nehezen Növekedő Férfi
5 5 5 5 5 25 Izmos/atlétikus Férfi

 

Miután kiválasztottad a testalkatod és megkaptad a napi szükséges blokkjaid számát, már hozzá is kezdhetsz a számoláshoz.

Ne feledd, minden étkezés alkalmával a megfelelő mennyiségű fehérjét, szénhidrátot és zsírt kell bevinned. Semmiképp ne cseréld fel az arányokat.

1-2 hét után már szinte ránézésre fogod tudni, mire és mennyire van szükséged, így egyre kevesebb időt fog elvenni az extra számolgatás/méregetés.